AA

Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

ctrl
+
ctrl
-
Enklere og sunnere enn du tror

Råd og tips

Matglede i fokus

En tankefull kveld i desember, satt jeg meg ned og tenkte at jeg måtte sette ord ned på papir. Jeg tenkte på den gangen da jeg gjerne skulle hatt noen til å fortelle meg det jeg skal dele med dere nå. Noe som sikkert flere vil sette pris på å høre.

Sist oppdatert: 23.01.2017, 14.07

Publisert: 23.01.2017, 14.05

Etter fem år med kunnskap og refleksjon på skolebenken kan jeg heldigvis, med hånden på hjertet fortelle: det er enklere enn du tror! Det å spise sunt er ikke vanskelig. Det er faktisk ganske lett!

Jeg river meg litt i håret når jeg observerer kostholdsdebatten i media. Det er liksom alltid et mål å «gå på noe». Jeg husker første gang jeg hørte dette uttrykket fra en venninne, hun gikk på suppedietten. Det var visst en greie. Jeg husker den dagen som om den var i går. Det var sommer og sol i Bergen (noe som forøvrig gjør dagen lett å huske), og alle hadde møtt opp på sandvolleyballbanen. Etter å ha spilt en god stund var det på tide med en øl som var blitt varm i solen og grillmat som aldri ble ordentlig ferdig på engangsgrillen. Venninnen min skulle derimot ikke spise den samme maten. Hun skulle hjem å spise suppe. Jeg husker tanken som slo meg. Jeg syntes at det var trist at hun ikke skulle spise sammen med alle oss andre. Heldigvis er venninnen min en livsnyter til de grader, og hoppet fort av både den ene og den andre dietten. Nå nyter hun måltidene best rundt bordet sammen med andre, og serverer du henne sushi er hun i himmelen. Likevel glemmer jeg aldri den umiddelbare tanken og bekymringen.

Vi gjør det vanskeligere enn det er
Nå driver vi med kortreist, økologisk mat, som helst skal vært dyrket på den 1 kvm store balkongen over storbyens deilige eksos. Helst skal man være vegetarianer for å spare miljøet. Om du ikke er vegetarianer er du pro økologisk kjøtt. Dette er noe som jeg opplever går i berg og dalbaner. Jeg må innrømme at jeg selv, som jeg vil påstå har et perfekt balansert kosthold både for kropp og sjel (nei, jeg er ikke ironisk her), er fryktelig lei alt dette fjaset.

Noe som slår meg i debatten mellom de som hater kjøtt og de som elsker økologisk kylling er- hvorfor er det ingen som er for en mellomting, og hvorfor i all verden blir ikke fisk synliggjort som en del av et bærekraftig kosthold? Grønnsaker, frukt, korn, belgfrukter, linser, rødt kjøtt, kylling, egg, melk og sjømat er alle viktige komponenter i et sunt kosthold. Det ene skjemmer ikke det andre, er det noe som heter. Vi må bare fordele mengden riktig. Både for kroppens del, og for miljøet.

Vi vet at vi spiser for lite grønnsaker og for lite fisk. Hvorfor er det slik? Er det smak, vaner, eller har det noe med kunnskap å gjøre? Vet vi faktisk hvor utrolig sunt både grønnsaker og fisk er? Eller stopper det når maten skal tilberedes og planlegges? Vi i Sjømatrådet skal i alle fall bidra til å øke kunnskap på begge områder.

Jeg taler for sistnevnte og det er jeg stolt over. Sjømaten er mangfoldig, interessant og smakfull, og ikke minst- sunnere enn du tror. Få råvarer har så mange helsefremmende komponenter som sjømaten. For at vi skal spise fisk må fisken smake godt, og det er slett ikke vanskelig. Jeg har laget 9 nye, freshe oppskrifter med ulike fiskearter, som skal bidra til fantastisk sjømatglede. Disse, og flere spennende oppskrifter finner dere på Godfisk.no. 

Med disse tankene ønsker jeg 2017- året der diettene døde ut og der enkel, sunn og god mat laget med masse sjømat ble hakket mer hverdagslig, velkommen.

Følg med på bloggen min. Sammen skal vi finne veien fra diett til livrett.

Hilsen Iselin.