AA

Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

ctrl
+
ctrl
-
17 mai

Råd og tips

5 gode grunner til å velge sjømat på 17. mai

17. mai er rett rundt hjørnet, og mange har allerede begynt å tenke på hva de skal ta med på 17. mai-frokosten, hva de skal servere gjestene eller hva de skal spise til middag for å gjøre dagen ekstra stas. For meg er imidlertid valget enkelt. Jeg velger sjømat. Og her er fem gode grunner til at du også bør gjøre det på årets store festdag!

Iselin Bogstrand

Matfaglig ansvarlig

Sist oppdatert: 12.05.2017, 15.25

Publisert: 12.05.2017, 12.42

1. Det er enkelt, raskt og sosialt

Fisk og skalldyr er noe av det beste Norge har å by på av mat, og noe de fleste nordmenn er stolte av, så hvorfor ikke feire det litt ekstra på nasjonaldagen? Reker og blåskjell er for eksempel klassiske festmåltid som passer perfekt på 17. mai. Det er noe av den enkleste festmaten man kan tilberede, og ofte bruker man lengre tid på å spise slik at måltidet blir ekstra sosialt.

Her finner du oppskrift på Reker naturell og Blåskjell med hvitvin.

2. Du slipper å føle deg tung i kroppen

For meg handler 17. mai om å kose seg sammen med sine nærmeste, men en stor del av dagen er også å spise skikkelig god mat. Hvis du velger sjømat får du rene og gode smaker der hver råvare får skinne. Det gjør at både jeg og smaksløkene mine kommer i skikkelig feststemning. I tillegg gjør et sjømatmåltid at man føler seg lettere i kroppen og det passer bedre på en dag som 17. mai, som er full av aktiviteter.

3. Du kan forberede dagen i forveien

Nasjonaldagen kan ofte oppleves som hektisk og det kan være en utfordring å rekke over alt. Derfor er det ekstra fint å kunne tilberede noe av maten i forveien. Heldigvis finnes det massevis av retter med sjømat som du kan forberede enten kvelden i forveien eller morgenen før. Har du prøvd Cevichesalat med laks og pasta for eksempel? Det er en lett middag som metter godt. Et godt alternativ hvis det har blitt litt mye pølser og søtsaker tidligere på dagen. Lag marinaden kvelden i forveien, da trenger du bare å kutte opp laksen å legge den i marinaden på selve dagen. Kutt også frukt og grønt, og kok pasta kvelden i forkant, slik at du lett kan mikse alt sammen dagen etter. Et tips er å tilsette en nøytral olje i pastaen etter at den er kokt, slik at den ikke kleber seg sammen.

4. Du sparer tid

Planlegger du grilling på nasjonaldagen? Da kan du spare tid på å velge sjømat på grillen. En undersøkelse vi nylig har gjennomført viser at hver fjerde nordmann synes det er vanskelig å grille sjømat, samtidig som hver tredje nordmann synes det er få sjømatprodukter som passer til grill. Men det finnes et helt hav av muligheter der ute. Kjøp inn beinfrie filetskivet av for eksempel laks, ørret, makrell, ferdig utvannet klippfisk eller breiflabb. Hvis filetene ikke er veldig tykke, går det kjapt å grille – og da unngår du også ventepølsa som er så altfor fristende noen ganger!

Prøv for eksempel Grillet breiflabb i marinade. En fest for smaksløkene!

5. Du kan imponere vennene dine med sjømat-tapas

Skal du på frokost eller lunsj, hvor alle tar med en rett hver? Eller skal du selv være vertskap? Med sjømat er det enkelt å lage småretter som både ser delikate ut og smaker godt. Denne soyamarinerte ørreten med avokadokrem og korianderyoghurt er en smakseksplosjon av de sjeldne, og jeg lover at den blir populær på tapasbordet. La ørreten trekke i soyasaus over natten og forbered det du kan dagen i forveien, så blir det en enkel rett å smelle sammen neste morgen.

Andre retter du enkelt kan lage samme morgen er Crostini med røkt laks eller Røkt laks med rødløkskrem på toast.

Lykke til med kokkeleringen og ha en fantastisk feiring!