AA

Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

ctrl
+
ctrl
-
Jeg og Sara Møllebakken fra Norges Sjømatråd og serverte deilig pokè under lunsjen.
Jeg og Sara Møllebakken fra Norges Sjømatråd og serverte deilig pokè under lunsjen.

Kropp

Alle må ta i et tak for sjømaten

Tidligere i år kom nyheten om at sjømatkonsumet var gått ned hele 7 prosent fra 2015 til 2016 - og verst stod det til blant de yngste. Ferske tall bekrefter nå funnene ytterligere. Konsumet av sjømat gikk ned med hele 11 prosent i første kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor. Med disse ferske tallene i friskt minne deltok vi på helsedirektoratets workshop 16 mai «Felles løft for sunt kosthold». 

Iselin Bogstrand

Matfaglig ansvarlig

Sist oppdatert: 24.05.2017, 14.36

Publisert: 24.05.2017, 13.29

Mer grovt, grønt og blått

Myndighetenes mål er at vi skal øke forbruket av sjømat, grovt korn og frukt og grønt med 20 prosent innen 2021. Under arrangementet 16. mai signerte myndigheter og matbransje en avtale om å gjøre det enklere for folk å ta sunne valg. Med tanke på den kraftige og alvorlige nedgangen vi nå ser i sjømatkonsumet kan vi med trygghet si at denne avtalen har stor betydning. Vi kan ikke vente lengre. Noe må gjøres nå, og krefter må forenes for å klare å nå målet.

Bedre folkehelse kan spare samfunnet for 154 milliarder

Det å ikke spise nok fisk, grønnsaker og grovt korn vil ha konsekvenser for den enkeltes helse og for landet. Et sunt kosthold og fysisk aktivitet er helt sentralt for å opprettholde en god helse. Færre uføretrygdede, mindre livsstilssykdommer, mindre sykefravær og død grunnet en usunn livsstil vil ifølge Helsedirektoratets beregninger spare samfunnet for 154 milliarder kroner per år!

Les mer om et sunt kosthold for både kropp og sjel og få oppskriftene her: Livretter - sunn, bra og god mat!

Måltidsdøgnet i grovt, grønt og blått

Norges Sjømatråd har også rollen som opplysningskontoret for fisk. Under arrangementet 16. mai fikk vi som opplysningskontor i samarbeid med opplysningskontoret for brød og korn og opplysningskontoret for frukt og grønt i oppgave å stå for lunsjen under arrangementet. Vi ønsket å benytte anledningen til å lage en lunsj som illustrerte fremtiden. Vi representerer det vi bør spise mer av. Skal man nå målet om 20 prosent økning for alle matvaregruppene er vi nødt til å arbeide sammen. For å illustrere det fremtidige samarbeidet og hvordan et sunt kosthold med mer grovt, grønt og blått faktisk kan se ut lagde vi «Måltidsdøgnet i grovt, grønt og blått». 

Måltidsdøgnet

Vi lagde derfor egne matboder for frokost, lunsj, mellommåltid, middag og kvelds. Deltagerne under arrangementet fikk smake på kjøleskapsgrøt til frokost, grov blings med fiskekake til lunsj, eplebåter og cashewnøtter til mellommåltid, pokè med laks til middag og smoothie til kvelds. Opplysningskontoret for brød og korn har publisert alle oppskriftene, disse finner du her.

Pokè oppskriften er den samme som i denne filmen. Om du ønsker kan du bruke byggris i stedet for fullkornsris. Dette gjorde vi under lunsjen og det ble knallgodt!

På Godfisk.no kan vi også friste med taco pokè og pokè med ørret og nudler.

Måltidsdøgnet

Jeg fikk med meg statssekretær Frode Hestnes til å prøvesmake de ulike rettene når jeg presenterte lunsjen for forsamlingen. Han hadde selvsagt ingenting å utsette på smaken. Sunn mat kan og bør smake fantastisk godt! Jeg har sagt det før og sier det igjen, livet er virkelig for kort til å spise dårlig mat.

En felles dugnad

En skikkelig dugnad må til, både fra opplysningskontorene, myndigheter, og matvarebransje sin side. Så her er det bare å brette opp ermene alle mann. Dette skal vi klare.

Besøk også frukt.no og brodogkorn.no for inspirasjon til hvordan du kan spise mer grovt og grønt! Del gjerne dine sunne og smakfulle retter på sosiale medier med #mergrovtgrøntogblått.

Hilsen Iselin