AA

Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

ctrl
+
ctrl
-
Slik lager du skikkelig næringsrike matpakker
Slik lager du skikkelig næringsrike matpakker

Hjerne

Tips til «smarte» matpakker for store og små

Hverdagen kan være ganske røff i blant, det er mye man skal lære, huske og gjøre. Lag matpakker som holder konsentrasjonen oppe og som gir kroppen nyttig næring. Her gir jeg deg fem enkle tips til hvordan du enkelt og greit lager skikkelig næringsrike matpakker!

Iselin Bogstrand

Matfaglig ansvarlig

Sist oppdatert: 16.08.2017, 13.44

Publisert: 16.08.2017, 13.33

«Uten mat og drikke, duger helten ikke» er det noe som heter. Jeg ville sagt: «uten nyttig mat og drikke, duger helten ikke». Spis mat som holder et stabilt blodsukker og som er rik på vitaminer, mineraler og fettsyrer. En god natts søvn er også helt avgjørende for hvordan man fungerer under dagen.

tips til sunne og fristende matpakker

1. Velg blått. 

Sjømat er en viktig kilde til omega 3, protein, selen, jod, og vitamin D. Hjernen består av store deler omega 3 og trenger jevn tilførsel gjennom kostholdet. En ny studie tyder på at fet fisk bidrar positivt på evnen til å holde konsentrasjonen. Det sunne fettet fra den fete fisken bidrar i tillegg til et stabilt blodsukker. Laks, makrell, sild, kveite og ørret regnes som fete og halvfete fiskeslag. Men også magre fiskeslag som torsk, sei, og hyse inneholder nyttige næringsstoffer for hjernen. Dette er fiskeslag som er rike på jod. Et sporstoff som er viktig for hormoner som påvirker dannelsen av nye hjerneceller. Dessverre får de fleste nordmenn i seg alt for lite sjømat. Med litt ekstra sjømat i matpakken er man et stykke på vei.

Fiskekaker, middagsrester av ovnsbakt og stekt fisk, røkt laks, røkt makrell, sild, reker og makrell i tomat passer ypperlig i matpakken!

Les mer: Derfor er det så sunt å spise fisk

2. Velg grovt.

Grovt korn inneholder mye fiber som holder deg mett lenge og holder blodsukkeret stabilt. Loff og kneip inneholder langt mindre fiber og vil gi deg umiddelbar energi der og da men en dupp etter kort tid.

Grovt brød passer ypperlig i matpakken. Det gjør også fullkornswrap, grovt pitabrød, grov focaccia, byggris, og grov müsliblanding. Det er uendelige muligheter for hvordan man kan bruke grovt korn.

3. Velg grønt.

Grønnsaker og frukt er stappfull av vitaminer, mineraler og fiber. Visste du at det er anbefalt å spise 500 g frukt og grønt i løpet av en dag?

Grønnsaker og frukt kan varieres i det uendelige. Det kan være så enkelt som å legge ved en gulrot eller et eple. Noen salatblader på brødskiven, en restesalat eller noen paprikaskiver. Her er det bare å bruke fantasien.

 4. Velg magre meieriprodukter.

Meieriprodukter er gode kilder til kalsium, vitamin B12 og jod. Kalsium er viktig for å opprettholde sterke tenner og et robust skjelett. Vitamin D bidrar til at kalsium tas opp i skjelettet, og inntaket av vitamin D sikrer du gjennom å spise fet fisk som laks, sild, og makrell!

Gi barna lettmelk gjennom merkeordningen. Og bruk yoghurt, ost, kesam, og lettrømme.

 5. Hold maten frisk og god

Hvis du ikke har kjølemuligheter på skole eller jobb, men ønsker å holde matpakken kald, kan du fryse ned en liten plastflaske med juice, smoothie eller vann i fryseren hjemme og legge den i eller inntil matboksen. Innholdet vil etter hvert tine slik at du kan drikke det. Du kan også bruke små kjøleelementer eller matbokser med kjøleelement.

Hva med røkt laks og egg på grovt brød, eller en enkel blings med fiskekake? Flere tips og oppskrifter finner du her: Sjømat i matpakken.  

 

God matpakkesmøring!

 

Hilsen Iselin