AA

Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

ctrl
+
ctrl
-
Det smarteste dyret på jorden

Hjerne

Derfor er mennesker så hjelpeløse når de blir født

Jeg tror det er mange som har tenkt samme tanke som meg- hvorfor i alle dager kan føllet valse rundt på de fire beina sine to minutter etter at de ble født? Hvorfor tar det oss rundt et år før vi lærer oss å gå? Småbarn er totalt avhengig av foreldrene sine. Er ikke det en litt dårlig «patent»? Langt ifra!

Iselin Bogstrand

Matfaglig ansvarlig

Sist oppdatert: 18.04.2017, 08.25

Publisert: 18.04.2017, 07.49

Underutviklet hjerne, hvorfor det?

Når menneskebabyen blir født er hjernen underutviklet. Faktisk er den omtrent bare 700 g mens en ferdig utviklet hjerne veier om lag 1300- 1450 g. Hvorfor kommer vi ikke ut med en ferdig utviklet hjerne? Jo det skal jeg si deg, man ville rett og slett ikke fått nok plass til å komme ut av fødselskanalen til den stakkars kvinnen om hjernen hadde vært i sin fulle størrelse! Mennesket er det smarteste dyret på jorden og har i forhold til kroppsstørrelse den største hjernen på jorden! Det er litt kult. Tenk, vi har en større hjerne enn elefanten!

Viktige kontaktpunkter mellom nervecellene

Hjernen utvikles mest frem mot 2 års alder. Det er derfor næringen og stimuleringen man gir hjernen er ekstra viktig fra barnet ligger i magen og frem til det er to år. I hjernen har vi noen hundre milliarder nerveceller. Det er mellom nervecellene det sendes signaler som får oss til å gjøre en bestemt bevegelse, handling eller vurdering. Mellom nervecellene er det kontaktpunkter som binder nervenettverkene sammen. Tenk for eksempel tilbake på den dagen du lærte deg at en pluss en blir to, da dannet du et nytt nervecellenettverk med nye kontaktpunkter.

Kontaktpunktene kalles synapser. Synapser dannes hele livet og må vedlikeholdes for å vedvare. Bruker du ikke kunnskap om avansert matematikk vil du miste synapser og dermed også kunnskapen. Flest synapser dannes det fra du er født og frem til vi er to til tre år gamle. Ved fødselen har hver nervecelle omtrent 2500 synapser, og ved to-tre årsalderen har antallet økt til ca. 15 000!

Isolerte ledninger gir raskere signal

En nervecelle består av en cellekropp og en lang ledning (akson). På enden av ledningen sitter synapsene, som danner kontakt med andre nerveceller. Ledningene i hjernen er ganske lik vanlige ledninger, de er også isolert. Som med vanlige ledninger går signalene i nervecellen fortere dersom  isoloasjonslaget rundt ledningen er tykkere. Dette laget består hovedsakelig av fett og store deler av fettlaget består av DHA fettsyrer.

Helt nødvendige næringsstoffer for hjernen

DHA fettsyrer finnes så å si kun i fet fisk og omega 3  tilskudd. Derfor er sjømat spesielt viktig under svangerskapet, faktisk er disse fettsyrene helt nødvendig for at hjernen skal vokse og utvikle seg optimalt. Også næringsstoffet jod er helt sentralt for hjernens utvikling. Jod inngår i viktige hormoner som påvirker dannelsen av synapser, nerveceller og det viktige fettlaget rundt nervecellens ledning. Den beste kilden til jod er saltvannsfisk. Siden foret til kuen er beriket med jod er det også jod i meieriprodukter.

Nå som vi vet hvor viktig flere av næringsstoffene i fisk er for utviklingen av hjernen til barnet i magen, for små barn og også for deg som er voksen, kan vi vel være enig om at det er lurt å spise godt med sjømat? Nyt deilige sjømatmåltider med masse grønnsaker, fullkornsprodukter og magre meieriprodukter. På den måten sikrer du inntak av andre viktige næringsstoffer for hjernen, blant annet jern og folat! 

Få oppskrifter med «hjernemat» her!

Hilsen en ernæringsnerd som stadig vekk blir enda mer fascinert over sjømat.