AA

Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

ctrl
+
ctrl
-
Vil grille mer fisk

Glede

Vil, vil, men får det ikke til

Grill-situasjonen i Norge i dag er ganske interessant. Nordmenn vil gjerne spise mer sjømat i løpet av sommeren, men den generelle oppfatningen er at det er flere produkter av kjøtt som passer på grillen enn sjømatprodukter. Det er kanskje ikke så rart når Ola Nordmann i disse dager oversvømmes av kommunikasjon rundt kjøtt. 

Iselin Bogstrand

Matfaglig ansvarlig

Sist oppdatert: 21.07.2017, 12.04

Publisert: 21.07.2017, 12.04

Når man går inn i butikken og burgernyhetene lyser mot en på en stor plakat og er fint linet opp i kjøledisken – da er det både lettvint og fristende å velge det. Kanskje er det en av grunnene til at sjømatkonsumet har gått ned med 40 prosent blant unge nordmenn siden 2012? De fleste vet at fisk på grillen både smaker godt og er enklere enn man tror, men mange mister motet før de engang har prøvd. Kanskje du er en av de som synes det er vanskelig å grille sjømat? Da er du ikke alene – faktisk så synes en av fire nordmenn at grilling av sjømat er vanskelig.

Grillriket Norge

I vår gjennomførte nemlig analyseselskapet YouGov en undersøkelse på oppdrag fra oss i Norges sjømatråd for å kartlegge ståa i grillriket Norge. Nesten seks av ti sier at de skulle ønske de spiste mer fisk og sjømat i løpet av sommeren. Og der er både menn og kvinner samstemte. Men det er flere grunner til at folk ikke får i seg nok sjømat gjennom sommeren.

Over en av fire av de som deltok i undersøkelsen mener de ikke spiser nok sjømat om sommeren fordi det finnes mange flere produkter av kjøtt som passer på grillen, og her er mennene i flertall. Flere menn enn kvinner mener også at det er fordi butikkene har så gode tilbud på kjøtt, samt at det er mindre jobb med kjøtt. Samtidig sier hver fjerde kvinne at de ikke er kjent med å grille sjømat, mot hver femte mann. Det er altså flere menn enn kvinner som tør å hanskes med sjømat på grillen.

Alt kan grilles

Selv om de fleste er klar over det, blir jeg nødt til å trekke fram et urgammelt uttrykk som stadig gjør seg gjeldende: Øvelse gjør mester. Det viktig å huske at man ikke blir bedre av å ikke prøve. Tenk som Pippi Langstrømpe: Dette har jeg aldri prøvd før, så dette får jeg sikkert til! Start med å følge en oppskrift som ser fristende ut, og følg den steg for steg. Her har jeg for eksempel laget en steg for steg-guide til hvordan du griller breiflabb med tandoorismak, med grønnsaksspyd og tzatziki som tilbehør. En frisk og digg oppskrift i sommer!

En av fem nordmenn påstår også at de sliter med å finne inspirasjon til sjømat-grillingen. Jeg håper selvfølgelig at sjømat som grillmat vil bli markedsført på lik linje med kjøtt i fremtiden, men inntil da får vi rett og slett hente inspirasjon andre steder. Plukk opp noen tips i denne artikkelen, så er du godt på vei til å bli en komplett grillmester. Besøk også denne siden for masse deilige og sunne oppskrifter på sjømat på grillen! 

Og husk – alt kan grilles! Kjøtt, fisk, skalldyr og grønnsaker, og en kombinasjon av dette er viktige ingredienser i ukesmenyen om du skal få i deg det kroppen trenger av næringsstoffer.

Fortsatt god sommer!

Hilsen Iselin