AA

Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

ctrl
+
ctrl
-
Påskemat og avlsappning

Glede

Minst mulig "burde" aktiviteter og masse god mat

Lat? Nei slett ikke, jeg syns det er fornuftig. Alle trenger å fylle på energi jevnlig, om ikke stopper maskineriet opp. For å fylle opp lageret trenger vi både mat og hvile. Definisjonen av både mat og hvile kan diskuteres. Når slapper du av? Jeg vet i alle fall at jeg bør unngå alle "burde" oppgavene.

 

Iselin Bogstrand

Matfaglig ansvarlig

Sist oppdatert: 10.04.2017, 09.31

Publisert: 10.04.2017, 08.49

Venninne: «For en bra fridag! Vi har ryddet uteplassen, vasket, brettet klær, ryddet i skuffer og sittet fem minutter ute i solen. Det var jammen deilig å få unna litt. Hva har dere gjort i dag da? Fått gjort litt?».

Meg:  «Nei altså, vi sov til vi våknet… Startet dagen med kaffe og gitarklunking, etterfulgt av en lang frokost, dusjet og dro å kjøpte en blomst, ellers har vi vel ikke gjort noe mer i dag…!»

Under slike samtaler føler jeg ofte at samvittigheten prøver å snike seg opp på skulderen min og hviske «Iselin da, hvorfor stod du ikke opp tidligere og ryddet i garasjen eller ordnet i hagen? Det burde du. Du burde også ha dratt på trening». Men så tar jeg til fornuft, børster av samvittighetsplagen på skulderen og tenker nei vet du hva, jeg har prioritert helt riktig! Jeg har prioritert hvile og kvalitetstid. Garasjen får helt enkelt vente.

Jeg har funnet ut at jeg må ha minst mulig «burde» planer når jeg har fri og skal gå inn i lademodus. Hverdagen er full av gjøremål som man må følge opp og det er bra. Det er bra å ha ting å gjøre, på den måten føler man seg nyttig og får utrettet ting. Men når helgen og ferien kommer føler jeg for å gjøre akkurat det jeg vil. Heldigvis er både jeg og min bedre halvdel ganske like når det gjelder hvordan vi liker helgene og feriene våre. Derfor fortsetter jeg resten av avsnittet med å skrive «vi». Det er sjeldent at vi ikke er sosial i løpet av en helg. Føler vi for å invitere gjester til middag så gjør vi det. Føler vi for å dra på en påsketur så gjør vi det, men ikke fordi vi må. Føler vi for å gjøre ingenting, ja så gjør vi ingenting. 

Viktig å kjede seg

Det er bra å kjede seg litt, føle seg litt rastløs og kjenne lysten til å finne på noe komme sigende. Denne rastløsheten vil jeg påstå at man aldri finner om man har hver eneste lille time planlagt og når to do listen er ti meter lang. 

Det er når rastløsheten siger på at jeg spontant inviterer på påskemiddag, vin og spill. Det er når jeg har ekstra tid til overs at kreativiteten blomstrer. Det er da jeg finner ut at jeg skal grille focaccia som jeg gjorde denne helgen. Det er da jeg begynner å bake, sylte sjalottløk og lage herremåltider. Det er da jeg får lyst til å lese, tegne og gå tur. Det er da jeg lader.

Påskens festmiddager

I og med at jeg er såpass «dårlig» på å planlegge i ferien har jeg ikke hele planen klar for årets påskemiddager men jeg har noen tanker. Det tradisjonelle lammelåret spiste jeg i går så da er det andre påskeretter som står for tur. Her er en liten liste over det jeg har mest lyst på akkurat nå:  

  1. Klippfiskretten jeg viste i filmen i dette innlegget. Lite slår soyasmørsaus smaksatt med sjalottløk, ingefær og gressløk til deilig klippfisk og potetmos. Åh, vann i munn.
  2. Jeg har også lyst å servere kamskjell med grønnkål og pæresalat. Det er samboerens favoritt. I følge han selv er denne forretten det beste han noen gang har smakt. Sherryvinaigrette og ferske kamskjell er oppskriften på suksess i denne retten. Oppskriften finner du her.
  3. Sildinos med salsa og aioli. Oppskriften finner du her.
  4. Pulled salmon taco i hjertesalat.  Oppskrift finner du her.
  5. Jeg har også lyst på en skikkelig god viltgryte!

 

Håper alle får slappet av og tar seg tid til skikkelig kvalitetstid med sine kjære. For meg er en stor del av kvalitetstiden å servere nydelige retter og se smilet bre seg over gjestenes munn. Jeg gleder meg både til de sosiale, usosiale og smakfulle stundene i påsken. 

God påske!