AA

Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

ctrl
+
ctrl
-
Grille fisk

Glede

Grill sjømat med selvtillit!

Nordmenn elsker å grille! Likevel kan det virke som at sjømat på grillen er noe den mest rutinerte grillmesteren styrer unna. Hvorfor er det egentlig slik? Som matfaglig ansvarlig i Sjømatrådet tenker jeg at jeg har en kjempemulighet til å tydeliggjøre hvor enkelt det er å lykkes med sjømat på grillen. Det stopper heller ikke der – det er også et sunnere alternativ til veldig mye annen grillmat, i tillegg til at det er utrolig lett å sette smak på sjømaten. 

Iselin Bogstrand

Matfaglig ansvarlig

Sist oppdatert: 19.06.2017, 12.32

Publisert: 19.06.2017, 10.12

Jeg har ett mål med dette blogginnlegget, og det er at du skal lese denne teksten og få selvtillit til å grille sjømat neste gang du inviterer til grillfest. Sammen med Jostein Medhus i Kulinarisk Akademi har jeg laget en liste som skal gjøre det lett for deg å velge sjømat neste gang du skal grille.  

1. Sørg for å ha ren grill

En ren grill er avgjørende for at resultatet skal bli perfekt. Det trenger nødvendigvis ikke kreve så mye innsats. Etter at du er ferdig med å grille lar du grillristen ligge i høy temperatur i om lag fem minutter – på den måten forkulles matrester og matavfallet kan børstes lett av i etterkant. 

2. Ikke ødelegg sjømaten med dårlig marinade!

Når det gjelder marinering kommer du helt sikkert til å bli litt overrasket nå. Marinader som du kjøper i dagligvarebutikk inneholder ofte mye sukker, noe som kan være problematisk når du skal grille fisk. Sukkeret i marinaden karamelliseres nemlig når fisken treffer grillen, som igjen fører til at sjømaten svir seg raskere. Et annet hensyn man skal være klar over er også at marinader fra dagligvaren veldig ofte inneholder syre. Marinerer du da sjømaten kvelden i forveien, eller et par timer før sjømaten treffer grillen endrer fisken karakter. Lag heller din egen oljebaserte marinade uten sukker. La fisken ligge en time i marinaden, og tørk den av før den grilles. Deretter kan du pensle litt ekstra marinade på fisken helt mot slutten av grilltiden. Jostein foreslår friske urter, finhakket hvitløk, saften av en sitron som fine smakskombinasjoner når du skal sette prikken over i‘en. Dette fremmer de gode smakene i sjømaten!

Sjekk også vår sitronmarinade, asiatiske marinade og ingefær- og chilimarinade.

3. Fete typer

Velg kveite, laks, breiflabb, steinbit eller andre typer fiskeslag som er «faste i fisken» og som tåler litt røff tilberedning under høy varme.

4. Medium til høy varme

En avgjørende faktor når du griller sjømat er temperaturen på grillen. Uavhengig av om du griller med eller uten skinn bør temperaturen være fra medium til høy, avhengig av hvordan du liker sjømaten stekt. Kullet skal være glødende og skikkelig varmt før du starter grillingen. For å unngå at fisken blir brent, øk avstanden til grillkullet.

 5. Ikke snu for tidlig … 

Ikke fall for fristelsen og snu sjømaten før den har ligget på grillen lenge nok til at den slipper taket enkelt. Vi snakker typ to minutter. Husk at sjømaten ettersteker i ett eller to minutter etter at du har tatt den av varmen, så legg det gjerne inn i beregningen.En dobbel grillrist kan gjøre grillingen enklere, men er ikke nødvendig.

 6. Bruk steketermometer

Er du usikker på når fisken er ferdig på grillen er det bare å bruke et steketermometer. Jeg foretrekker for eksempel laksen når den har en kjernetemperatur på 55 grader. Da blir den passe stekt.

 7. Crispy fish 

Enkelte fisketyper kan gjerne grilles med skinnet på. Det smaker superdigg, bevarer saften i kjøttet og gir smaken en ekstra punch! Det lønner seg å grille med skinnsiden ned til den er ferdig. Skinnsiden tåler dessuten litt høyere varme. Prøv for eksempel grillet makrell med ertehummus.

8. Fisk på spyd

Å samle små biter av sjømat og grønt på spyd er en supergod idé. Utfordringen er bare at de ulike bitene trenger forskjellig steketid på grillen. Selv om ikke du får hele middagen på én pinne er mitt tips å sette sjømaten på en pinne, og grønnsakene på en annen. På den måten unngår du at grønnsakene blir svidd, eller fisken for lite stekt. Du kan enkelt se på fiskekjøttet når det er ferdig - hvis deler av fiskekjøttet er blankt, trenger det litt lengre tid på grillen. Husk at grillspyd av tre bør ligge i vann ca. 30 minutter først, slik at de ikke tar fyr når de kommer på grillen.

9. Folie

Grilles fisken på folie, kan det være lurt å ha litt olje på folien slik at ikke fisken setter seg fast. Fyll gjerne «pakken» med masse deilig snacks. Grønnsakene kan du variere i det uendelige, og måten sjømaten tilberedes på gjør at mye av næringsstoffer beholdes under tilberedning. Lag en deilig skattekiste med fisk, grønnsaker og saus.

10. Tid

Når fisken har nådd en kjernetemperatur på 60 grader, får du et saftig resultat. Grilltiden avhenger av tykkelse og varmen på grillen. En pekefingerregel er allikevel:
Skiver og fileter: 3 – 4 minutter.
Hel fisk (ca. 300 g): 6 – 10 minutter.
Større fisk (ca. 1kg): 15–20 minutter.

Husk at store fiskestykker eller hel fisk tar lengre tid å grille enn tynne fileter før de er gjennomstekt.

Som du ser er det ikke noe hokus pokus å grille sjømat fremfor annen type grillmat. Følg tipsene ovenfor, så lover jeg deg et vellykket resultat! Håper sjømaten smaker!