AA

Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

ctrl
+
ctrl
-
matglede

Glede

Fest med skrei

Endelig er skreien her! Jeg har servert samboeren skrei med stekte grønnsaker, mandelpotetmos og hans favorittsaus - hollandaise. Enkelt og greit. Nå er vi klar for to måneder med deilige skreimåltider. Jeg blir like ekstatisk over skreiens fantastiske smak hvert år- rart hvor fort man glemmer!

Sist oppdatert: 17.02.2017, 07.54

Publisert: 16.02.2017, 12.58

Jeg tror faktisk ikke alle vet hva skrei egentlig er, så jeg tenker vi tar en kjapp oppdatering. Skrei er torsk, men ikke all torsk blir til skrei. Skreien vokser opp i Barentshavet. Her vokser den seg stor og muskuløs. Når den er kjønnsmoden svømmer den langt om lenge inn mot kysten for å gyte. Da svømmer den tilbake til det samme stedet som den selv ble til. Vi kan fiske skrei fra slutten av januar til april, hovedsakelig i havområdene rundt Lofoten og Vesterålen. Vi finner kun skrei i Norge. Tenk så heldige vi er som har tilgang til en så flott råvare!

Les mer: Vanlige spørsmål om skrei

La skreien være måltidets stjerne

Skreien er kjent for sin fantastiske kvalitet med det muskuløse, faste og hvite fiskekjøttet som byr på utallige tilberedningsmuligheter. Jeg lar skreien være stjernen i måltidet, og passer på å ikke skjule den gode smaken i alt for mye krydder eller andre konkurrerende smaker. Vi har tilgang på denne nydelige fisken kun kort tid i løpet av året, så da må den nytes! Vi har mange gode oppskrifter på Godfisk som får frem smaken av skreien, se bare her!

Godt for både kropp og sjel

Ikke nok med at skreien er fantastisk god på smak, men den inneholder også næringsstoffer som gjør godt for kroppen. Skrei, som annen torsk, inneholder mye jod. Et sporstoff som er viktig for kognitiv funksjon og stoffskiftet. Faktisk har nye undersøkelser vist at kvinner får i seg for lite jod. Dette er veldig uheldig, særlig hvis man er gravid. Jod er spesielt viktig under graviditeten for barnets vekst og mentale utvikling. Skreien er også rik på proteiner som er lett for kroppen å nyttiggjøre. Ikke minst dekker et måltid med skrei dagsbehovet for omega 3. Dette er fettsyrer som er viktig for både hjertet og hjernen.

Et måltid med skrei er med andre ord en vinn- vinn situasjon. Du er garantert et deilig måltid, samtidig som du gjør kroppen din godt. Hva er vel ikke bedre enn det?

Lag fest med skrei

Jeg har mange venner som ikke har smakt et skikkelig godt skreimåltid før (Ja, det er helt sant! Trist- eller hva?!). Jeg har derfor store planer om å ta på forkle og diske opp med et alle tiders måltid for dem så snart anledningen byr seg. Jeg elsker å spise god mat, og nyter måltidet best når jeg spiser sammen med de jeg er glad i. Stillheten som brer seg de første minuttene etter å ha servert gjestene et godt måltid er en god stillhet som jeg tolker som utelukkende positiv. Jeg satser på noen minutters stillhet og noen «mmmmm» lyder ved neste skreimåltid. Med den fantastiske råvaren som skrei faktisk er, tror jeg ikke det skal bli noe problem!

Her er noen tips til festmåltidet med skrei.

Hilsen Iselin