AA

Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

ctrl
+
ctrl
-
Denne opprskriften er absolutt en fredag verdig!

Glede

Maten i USA og trendy Fish Tacos

Min ferie i år gikk til Nevada og California. Heldig er jeg, som fikk oppleve både Las Vegas, Los Angeles, Santa Barbara, Sonoma og San Francisco. Som den matnerden jeg er, drar jeg selvsagt aldri på tur uten å notere meg noen tanker om maten. Ikke overraskende var det mye usunn mat.  Noe inspirasjon fikk jeg likevel, nemlig- Fish Tacos! Jeg har laget min egen versjon som jeg gjerne vil dele med dere.

Iselin Bogstrand

Matfaglig ansvarlig

Sist oppdatert: 27.07.2017, 09:23

Publisert: 26.07.2017, 13:32

Store, fete porsjoner og ekstrem markedsføring

Hele 33% av befolkningen i USA har en BMI over 30, noe som kategoriseres som fedme. Det overrasker meg ikke- maten inneholder ekstremt mye fett. Det er mye «skjult» fett i matretter som i andre land ikke inneholder særlig mye fett. Alt er fritert. Jeg var på en fin restaurant i Las Vegas og bestilte havabbor. Skuffelsen var stor da den kom oppdelt i små friterte biter.

På restaurantene er hver rett merket med kaloriberegning, dessverre tror jeg dette har mest innflytelse på dem som allerede er bevisst. Når det magreste alternativet på menyen er 1600 kalorier for en porsjon med fajitas kan man bli ganske frustrert. Men mat må man ha, så jeg bestilte denne. Da jeg var kommet halvveis i måltidet måtte jeg gi opp, og da forstod jeg hvorfor den gav 1600 kalorier. Porsjonen var gigantisk! Hvorfor så store porsjoner? Hvorfor gratis påfyll på brus? Hvorfor friteres alt? Hvorfor tilsette unødvendig mye fett? Hvorfor så mye sukker?

Jeg fant dette bildet på en stor plakat på Universal studios. Det er helt tydelig at det er mange grunner til at en tredjedel av amerikanerne har en BMI over 30. Vi har alle et ansvar selv, men miljøet rundt spiller også en ekstremt stor rolle for de valgene vi tar.

Markedsføring for sukkerBildet er fra itsugar.com. 

Bedre i Los Angeles og Sonoma

Los Angeles og Sonoma skilte seg ut, her var det et litt større fokus på sunn mat. Sonoma er matmekka- her får man lokaldyrkede grønnsaker proppfull av smak. Du kan sykle rundt på vingårder, dra på vinsmaking, olivenoljesmaking og balsamicosmaking! Herlig! 

Taco heaven

Jeg tipper nesten 1/3 av restaurantene på vestkysten hadde en eller annen form for taco! Det er derimot ikke samme «taco» som vi har i Norge. Den kommer ofte med ris, sorte bønner, guacamole, chipotlemajones, kål, koriander, små maislefser og frisk salsa. Jeg spiste veldig god Fish tacos både på piren på Santa Monica beach og i Santa Barbara. Det eneste som var litt skuffende var at fisken nok en gang var fritert. Personlig er jeg ikke så glad i fritert mat, jeg synes ikke det smaker så mye. Sjømaten overdøves av smaken av fett. Det kan vel heller ikke stikkes under en stol at frityr ikke er særlig nyttig mat for kroppen.

Fish tacos

Fish tacos på piren i Santa Monica. Fritert torsk, sorte bønner, ris, kål, salsa og chipotlemajones.

Min variant av Fish tacos

Etter å ha vært i USA ble jeg inspirert til å lage min egen versjon av Fish Tacos. Jeg har googlet i timevis og funnet en hel haug av inspirerende oppskrifter. Det finnes virkelig Fish tacos i alle mulige varianter!  Fish Tacos er veldig populært i USA og jeg håper virkelig at denne trenden kommer til Norge. Bedre street food skal du lete lenge etter!

Etter å ha testet litt forskjellig endte jeg opp med to oppskrifter. En variant med sriracha-marinerte reker og en med cajun-krydret torsk. I denne omgang gir jeg deg oppskriften på sriracha-marinerte reker! Denne må testes - fantastisk god.

Noe annet som er i vinden for tiden er ramen og poke! Se her: Enkel ramen med ørret og Poke med laks og reker

Fish Tacos med sriracha-marinerte reker

Oppskrift for 4 porsjoner

Ingredienser

  • 300 g reker, uten skall
  • 3 ts sriracha
  • 2 ts soyasaus, med mindre salt
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ss rapsolje

 

Syltet rødløk

  • 1 stk rødløk
  • 0,25 dl eddik
  • 0,5 dl sukker
  • 0,75 dl vann

 

Dressing

  • 4 ss lettrømme
  • 2 ts srirachasauce
  • 0,5 stk lime

 

Sesammarinert nykål

  • 0,5 stk nykål
  • 0,5 ts sesamolje
  • 0,5 ts akasiehonning
  • 1 stk lime
  • 0,5 ts salt
  • 2 ss koriander, frisk

 

Tilbehør

  • 16 stk maistortilla, små
  • Koriander, frisk

 

Fremgangsmåte

  • Skrell reker.
  • Bland sammen sriracha, soyasaus og finhakket hvitløk. Vend inn rekene.
  • La marinere til du er ferdig med resten av tilbehøret.
  • Stek rekene i rapsolje i 2 minutter under omrøring rett før servering. Pass på å ikke steke for lenge, da blir rekene tørre.

 

Syltet rødløk

  • Start med å lage syltet rødløk. Denne må stå minst 1,5 time før servering i syltelake, evt. tilbered kvelden før.
  • Kutt rødløk i strimler.
  • Kok opp vann, eddik, og sukker.
  • Ha løk og lake i en krukke med lokk. Har du ikke en slik krukke kan du bruke en skål med plastfolie over.

 

Sesammarinert nykål

  • Kutt nykål i tynne strimler.
  • Bland sammen sesamolje, honning, saft fra lime, salt og finhakket koriander.
  • Vend inn marinaden i nykålen.

 

Dressing

  • Bland sammen sriracha, rømme og saft fra lime.

 

Servering: Varm opp maislefsene rett før servering i en tørr stekepanne. Ha på nykål, reker, syltet rødløk og dressing.

Tips: Om du har dårlig tid kan du kutte ut rødløken. Du kan også lage syltet rødløk kvelden før. Du kan bruke store maislefser i stedet for de små om du ikke får tak i de små. All slags type kål kan brukes, bruk den kålen som er i sesong.

Santa Monica

Håper det smaker!

Hilsen Iselin